vickanz.blogg.se

Här speglaz mina tankar & funderingar

Andas lycka

Kategori: Allmänt

 
Söndag förmiddag. Tänk att dagarna går så snabbt! Det låter klyschigt men man hinner verkligen inte med i det här tempot. Men jag tänker inte klaga för den här veckan som har gått har helt klart varit mycket väl godkänd!
Jag har varit på gymet och andats lycka varje dag och det känns alldeles fantastiskt! Att bara gå in på ett gym får mig att le, både på insidan och på utsidan! Där snackar vi endorfiner!
 
Jag har bestämt mig, Jag ska vinna över mina två diskbråck! Jag ska också stoppa mitt påbörjade diskbråck ifrån att bryta ut, och jag vägrar att vika mig! Vissa dagar är svårare att ta sig igenom än andra, men jag försöker leva på dom bra dagarna för att orka bibehålla styrkan. Jag tänker även väldigt ofta på dom som har det så mycket tuffare runt omkring mig. Det får mig att landa med fötterna på jorden och se det ljusa i det lilla vilket jag tror är väldigt viktigt för att hålla sig till det realistiska!
 
Efter den här veckan känner jag mig starkare både fysiskt och psykiskt. Jag hoppas nu att jag inte åker på något bakslag igen och gör jag det så måste jag försöka stålsätta mig för att inte rasa ihop. Nu har jag i alla fall fått klartecken när det gäller att ta behovsmedicin för att fixa träningen och det känns jätte skönt!
Nu finns det bara en sak som gäller och jag vägrar att ge mig! Jag tänker kriga tills jag blir bra och kommer att göra som läkare och sjukgymnaster säger åt mig att göra. Jag fortsätter helt enkelt att träna och andas lycka tills någon annan säger något annat!
 
 
 
Vickanz

Jag ska vinna

Kategori: Allmänt

 
 
När jag var påväg till Medley i morse för att rehabträna så ringde telefonen, ett 010-nummer.
Det var tjejen från Östergötlands vårdlots som ringde för att meddela att hon hade hittat vart remissen till Art Clinik hade kommit ifrån. Hon kunde nämligen inte hitta vart ifrån den var skickad när jag pratade med henne i förra veckan. Det visade sig i alla fall qatt det var min egenremiss som hade gått vidare från Linköping till Jönköping. Men tydligen har det blivit ändrade planer och Linköping skulle kontakta mig och berätta mer. När vet jag inte, men någon gång framöver.
 
Efter samtalet var det dax för lite reha  och den här "rehab-dagen" har varit den bästa på länge (när det gäller smärta)! Idag kände jag ingen strålning ut i höger arm och inte heller huvudvärk! HELT SJUKT!
När var jag senast smärtfri egentligen?!! Ingen aning faktiskt men skit i det, huvudsaken är att få njuta och fånga in denna positiva energi!  
 
Jag hoppas nu att det här håller i sig och att jag får njuta flera gånger, för det var en underbar känsla!
Det här är en fight som jag ska ta mig igenom! Jag ska vinna över mina diskbråck och över min ständiga smärta. Jag vägrar att vika mig, jag SKA bli frisk och jag kommer att bli frisk!
 
Nu blir det god natt och tack för idag. I morgon kommer en ny dag med nya möjligheter och det kommer att bli underbar dag även i morgon!
 
 
 
Vickanz

Känslor och tankar

Kategori: Allmänt

 
...Innan jag blev sjukskriven förra året så jobbade jag bland annat som coreinstruktör på Medley.
Core handlar främst om att stärka upp bålstabiliteten vilket innebär att man jobbar med dom djupa bukmusklerna som bland annat är ett viktigt stöd åt din ryggrad, som en stärkande korsett kan man säga, men man jobbar även med dom stora "synliga" musklerna. Om man är svag i sin bålstabilitet så kan man bland annat få ont i ryggen och dessutom är skaderisken mycket högre kring framförallt rygg och bål. Jag tror att det här kan vara den stora orsaken till min plötsliga smärta den 5:e november. Jag har inte kunnat träna ordentligt på mer än 6 månader på grund av mina smärtor i nacke och bröstrygg, vilket har gjort att jag givetvis har tappat min starka och viktiga korsett. Korsetten som antagligen har räddat mig ifrån att dom två påbörjade diskbråcken, som troligtvis legat latent under en längre tid, ska komma att spricka.
 
 
 
Dagarna gick och det blev den 21:e januari, då jag skulle till min sjukgymnast för första gången. Det var dagen då jag hoppades på att sakta kunna jobba tillbaka mina muskler och på så sätt få diskbråcket att läka, precis som läkaren sagt. Jag gick dit och beskrev min situation och talade även om att Smärt och Rehab i Linköping hade sagt åt mig att ta kontakt med dom för vidare uppföljning. Efter en halvtimme var vi färdiga och  jag fick med mig två stycken övningar som jag skulle göra varenda dag, vilket jag även har gjort.
Två rörelseövningar som ska få nerverna att glida lättare fram och tillbaka, som sjukgymnasten sa.
Torsdag den 29/1 hade jag min andra tid bokad men blev tvungen att avboka den på grund av att jag blivit mycket sämre i ryggen och inte kunde ta mig dit.
 
Idag ringde min sjukgymnast i Finspång till mig med anledning av att jag igår skickade ett meddelande till honom i 'Mina vårdkontakter', där jag frågade om jag kunde få låna en Tens av dom för att testa om det kan vara något som ger mig smärtlindring. Jag fick tillåtelse att låna den i tre månader och ska få hämta den om nästan två veckor. Att använda sig av en Tens innebär att nerver under huden stimuleras av elektriska strömmar. Det leder till att kroppens eget smärtlindringssystem aktiveras. Smärtan kan då dämpas tillfälligt, men själva orsaken till besvären påverkas inte. Kan jag bara få en gnutta smärtlindring med hjälp av denna apparat så blir jag glad.
 
Det var den goda nyheten. Den något tråkiga nyheten blev att sjukgymnasten och hans rehabteam har diskuterat och kommit fram till att dom är eniga om att jag ska få hjälp av Smärt och Rehab i Linköping för att dom inte kan hjälpa mig i Finspång. Han beskrev det som att jag är för svår för dom och att Smärt och Rehab är bättre på långvarig smärtproblematik, därför är det dom som ska hjälpa mig.
Jag är för svår? Okej... ytterligare en gång så känner jag mig som en trasdocka som bara kastas hit och dit för att ingen anser sig kunna hjälpa mig. Jag vet verkligen inte vilket ben jag ska stå på längre.
Och som om det inte vore nog. Alldeles nyss ringde min läkare från Linköping och frågar hur jag mår och hur det går att träna. När jag svarar att det går okej med träningen om jag äter extra morfin så säger han, "Bra! Då gör du så att du fortsätter att äta det så att du klarar av att träna". Okej.. För mig känns det inte bra att döva smärtan med morfin och sen träna. För mig lyser det stopp så det står härliga till!! Vad händer om man talar om för exempelvis systrarna Kallur att ta värktabletter för att ta bort smärtan tillfälligt och sen hoppa häck gång på gång? I deras fall blev resultatet, stressfraktur. Nu kanske det inte är så i mitt fall men jag kan ändå inte låta bli att grubbla över det. Jag kommer ju inte att kunna lyssna på kroppens varningssignaler om jag endast smärtlindrar och inte löser kärnan till problemet.
I det här läget försöker jag att tänka positivt och lita på läkaren. Det är ju ändå han som ska kunna det här och jag måste förlita mig på att hans ord och hans rekommendationer är den rätta vägen, även om det tar emot.
 
Det som nu återstår är att se hur det kommer att bli med min rehabilitering eftersom rehab-teamet i Finspång säger att dom inte kan hjälpa mig. Hur ska jag klara av att åka mellan Linköping och Finspång två eftermiddagar varje vecka? Det är nämligen så det kommer att bli om inte Finspång har kompetens för att hjälpa mig, talade min läkare i Linköping om idag.
Just nu orkar jag inte med att tänka på det också för all min energi går åt till att klara mig igenom dagen som det är just nu. Jag får helt enkelt bara försöka landa i det här. Jag kan ju ändå inte få min röst hörd, hur mycket jag än försöker.
 
 
Vickanz